Fins Lapland.

Op anderhalf uur vliegen vanaf Stockholm, 160 kilometer ten zuiden van de Noordpoolcirkel ligt onze uitvalsbasis Luleå. Deze universiteitsstad telt 71 000 inwoners en is het meest Noordelijk gelegen in Zweden. Rijk aan cultuur en geschiedenis.

In de winter bevriezen de kosten van de zeearchipel van Luleå waardoor honderden eilanden toegankelijk worden tijdens een dag met onze snowmobiles. Ons verblijf (hotel) is prachtig gelegen in het sub Noordpool pijnboombos, dicht bij Rivier Luleå en slechts 4 kilometer van het stadscentrum. Het hotel is van duizend jaar oude pijnboomlogboeken opgebouwd waardoor het een rustige en warme sfeer geeft. Het feit dat het hotel op oud rendier weidend land van Laplanders werd gebouwd geeft u direct bij aankomst een juiste indruk van het noordpoolgebied.

Concept programma.

Dag 1 
De aankomst van de luchthaven. Esvera heet u welkom in het winterse Lapland. We aanvaarden re reis naar ons hotel. Tijdens het welkomstdrankje (het sap en de wodka van Lingonberry en een snack) bij Poort Nordkalotten worden de eerste indrukken al besproken.

Het geluid van Jingle klokken vertelt u dat uw vervoer is aangekomen. Het laatste ritje naar het hotel leggen we af met paarden met sleden. Onder warme schapenhuiden geniet u van het winterse landschap. U ontvangt van ons warme hoofdkappen en handschoenen.

Een open haard in het midden en de banken die door rendierhuiden wordt bekleed geeft die speciale atmosfeer bij aankomst in het hotel.

Aan het einde van de dag serveren wij een zalm-Barbecue. De edele zalm van Norrbotten is een delicatesse in heel de wereld. Zalm-Barbeque is een must voor zij die van de vruchten van overzees houden. Wij serveren klusjessteenkool geroosterde filets van zalm met diverse schotels. Een dessert van gateau van de bergbraambessenmousse besluit de maaltijd.

Dag 2 
U geniet van een overheerlijk Scandinavisch ontbijt. Daarna vertrekken we richting Kamp Brändön. Kamp Brändön is gesitueerd bij de kust van het Overzees Bothnic. Brändön is een groot kamp met een hoofdgebouw van hout waarin een restaurant is gevestigd. Tevens is er een openlucht een sauna en tonnen met warm water.
Van hieruit gaan we op safari met 2-persoons Snowscooters. Met warme kleding vertrekken we voor een heuse expeditie van een halve dag door de ‘ijs-woestijn’ van de golf Bothnian. Wij gaan door de diepe bossen op smalle slepen in de sneeuw. Op de route schenken wij hete dranken en vertellen we over de extreme omstandigheden. We trekken ook tijd uit om te ijsvissen. Zowel met hengelsportmateriaal als met netten. In Brändöskär nemen wij een blik in oude chapel en bereiden voor u een lunch op open vuur.

Veilig terug bij Kamp Brändön kunt u uw belevenissen delen met uw collegae. In de tipi (wigwam) branden kaarsen en fakkels op de bevroren bar. Op de banken liggen warme rendierhuiden. Iedereen geniet van warme dranken en koel bier. Langzaam ontdooit u.

Geniet afsluitend van de Noordpoolnacht onder de sterren in onze verwarmde tonnen. De combinatie van een hete sauna en ijskoude wateren van de Bothnian Golf maken dit moment onvergetelijk. Het baden in een gat in het ijs is een oude traditie om u tijdens de lange en koude winters goed te houden. Gaat u deze uitdaging aan?

Aan het einde van de dag keren wij terug naar het hotel waar we culinair genieten van een diner.

Dag 3
U geniet van een overheerlijk Scandinavisch ontbijt. Na het ontbijt vertrekken we voor een wintercruise – brekend ijs.

Bereid u voor op een onvergetelijke en niet gewone ervaring. U gaat varen met een ijbreker door de zeearchipel van Lulea. Het breken van de dikke plakken ijs door deze ijsbreker is een unieke en onbeschrijfelijke belevenis. Natuurlijk krijgt u de mogelijkheid om te zwemmen in het ijzige water.
De lunch wordt opgediend in de tipi (wigwam). De gasten worden verzameld rond de grote open haard in het midden.
Na de lunch verdelen we ons in kleine groepjes voor een viertal activiteiten:
• Husky safari bij kamp Ebbenjarka (sledetocht met husky’s)
• Curling on ice
• Cross Cart (Karting op het ijs)
• car driving on ice (auto rijden op een 2,5 km bevroren meer)
Aan het einde van de dag geniet u van een drie gangen diner op het ijs!
De warme aarde gekleurde tipi (wigwam) op het ijs nodigt u namelijk uit voor een verrassend drie gangen diner. Op weg hier naar toe hoort u de sneeuw op het ijs onder u kraken. Uw adem vormt een wolk van uiterst kleine kristallen in de koele winterlucht. De fakkels, kaarsen en rendierhuiden in de tent zorgen voor een warme sfeer. Het diner bestaat uit de fijnste lokale ingrediënten van het Noordelijke deel van Zweden. Laat het u smaken. Na het diner kunt u uw indrukken verwerken in de sauna.

Dag 4 
Ook deze laatste dag starten we met een Scandinavisch ontbijt. Daarna vertrekken we richting luchthaven om de terugreis te aanvaarden.

Mocht u meer informatie willen ontvangen neemt u dan contact met ons op via info@esvera.nl of 0315-681234.